Menu

Behandelwijze

Onderzoek

De osteopaat zal bij het eerste consult een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) met u hebben waarin we voortborduren op de door u reeds ingevulde vragenlijst. Hierbij tracht de osteopaat een duidelijk beeld te krijgen van uw klachtenpatroon en van alles wat uw klacht beïnvloedt. Tevens wordt er aandacht besteed aan uw voorgeschiedenis, zijn er ongevallen geweest of heeft u operaties ondergaan? Zijn er al eerdere behandelingen geweest en/of onderzoeken gedaan? Gebruikt u medicijnen en waarvoor gebruikt u deze?

Vervolgens zal de osteopaat een volledig lichamelijk onderzoek verrichten. Dit onderzoek is erop gericht om, middels manueel contact, bewegingsverlies op te sporen. De osteopaat zal uw klachten koppelen aan de gevonden beperkingen en zodoende trachten uw klachten te verklaren aan de hand van de gevonden blokkades en beperkingen.

Vanzelfsprekend wordt alles goed aan u uitgelegd en bespreken we het behandelplan wat hier uit voortvloeit.

Behandeling

De osteopaat zal door middel van, doorgaans zachte, manuele technieken de gevonden bewegingsbeperkingen behandelen en proberen op te lossen. Deze technieken kunnen nodig zijn op de plaats waar uw klacht zich bevindt, maar ook elders wanneer de osteopaat het vermoeden heeft dat deze beperking de klacht beïnvloedt.

Naast de manuele behandeling kan het voor een optimaal herstel nodig zijn enkele leefgewoonten aan te passen, tekorten aan te vullen (voedingsadvies) of oefeningen te doen. Dit zijn zeer individuele adviezen afhankelijk van uw klacht en situatie.

Een osteopathisch consult duurt tussen de 40-50 min, in enkele gevallen volstaat een korte behandeling van zo’n 20-25 minuten. Voor het eerste consult wordt standaard een uur ingepland om ruim de tijd te hebben voor het onderzoek zoals hierboven beschreven. Om een goede indruk te krijgen van de beweeglijkheid en om zo effectief mogelijk te kunnen onderzoeken en behandelen wordt u gevraagd om uw bovenkleding uit te doen en in ondergoed op de behandeltafel plaats te nemen. De periode tussen behandelingen varieert van 1 week tot een aantal maanden.

Een osteopathische impuls daagt het lichaam uit om aan het werk te gaan. Soms heeft het lichaam even de tijd nodig om zich aan te passen en zijn zelfherstellende vermogen aan te spreken. Zo kan er na een behandeling mogelijk een reactie optreden die 1 à 2 dagen merkbaar kan zijn. Forse (negatieve) reacties op de behandeling blijven normaal gesproken uit, vermoeidheid na een behandeling is de meest gehoorde “bijwerking”.